sunnuntai 19. syyskuuta 2021

Ainoa oikea ykkösvalinta

 

Ainoa oikea ykkösvalinta

On paljon niitä, jotka eivät pysähdy ajattelemaan valintojensa myöhempiä seurauksia. Liian monia. Näin ne siunaukset, jotka Jumala on suunnitellut jokaiselle, jäävät toteutumatta. Kuinka monet pystyvät ymmärtämään, että Jumalalla on suunnitelma jokaiselle ihmiselle? Ainakin evoluutiouskovalle tämä on käsittämätöntä.  Jumala ei kuitenkaan pakota mihinkään, vaan ihmiselle on suotu vapaa valinnan mahdollisuus. Kun valitaan tämän maailman tarjoamat nautinnot kuten esim. jatkuva roskalehtien lukeminen ja television pinnalliset viihdeohjelmat, urheilun ylenpalttinen seuraaminen jne., niin hukataan myös varatut siunaukset.

Tämä ei ole mitään uutta. Vanhan Testamentin aikaan ei ollut tällaista nykyisin tarjolla olevaa houkutusten tulvaa, mutta sieltä löytyy hyvä esimerkki väärästä valinnasta, jolla hukattiin tulevat siunaukset. 1.Moos.25:20-34* kertoo Eesaun valinnasta.

Eesaun välittömät omat tarpeet ja halut vaikuttivat siihen, että hän menetti syntymänsä yhteydessä saamansa etuoikeuden. Eesau ei arvostanut sitä. Siihen aikaan vanhin poika sai kaksinkertaisen osan perinnöstä isältään. Mutta tässä tapauksessa esikoisoikeus sisälsi Jumalan Abrahamin kanssa tekemän liiton siunaukset. Eesau ei arvostanut saamaansa hengellisestä perintöään, vaikka se oli pelkkää lahjaa, jonka hän saanut ilman mitään omaa ansiota. Hän oli valmis vaihtamaan sen, joten hän myi sen ilman harkintaa pelkän yhden herkkuna pitämänsä ruuan tähden!

Esaun valinnan hulluus on nyt tuhansia vuosia myöhemmin helppo nähdä. Mutta omien valintojen seuraukset jäävät usein näkemättä? Tähän on helppo yhtyä. Maailman tarjoamiin houkutuksiin on helppo vastata kyllä etenkin, kun nykyisin niin monilla on vapaata aikaa ylen määrin. Siitä huolimatta Jumalan sanan tutkiminen ja oma rukouselämä unohtuu helposti kokonaan.

Oman elämän suojeleminen kauas tulevaisuuteen pitäisi olla aina ykkösvalinta jokaisen kohdalla. Nykyisin lähes kaikki mitataan rahassa ja sen tuomassa onnellisuudessa. Mutta tarjolla oleva ykkösvalinta ei maksa mitään eikä sen tuomaa arvoa voida mitata rahassa. Ainoa todellinen oikea ykkösvalinta on se, että olemme valmiita alistumaan Hengen hallintaan ja harjoittaan sitä, mitä Raamattu pitää arvokkaimpana: Jumalan tuntemista ja kunnioittamista, rakastamista, tottelemista ja palvelemista. Näiden tuomat siunaukset ulottuvat ikuisuuteen saakka.

 

*20 Ja Iisak oli neljänkymmenen vuoden vanha, kun hän otti vaimokseen Rebekan, joka oli aramilaisen Betuelin tytär Mesopotamiasta ja aramilaisen Laabanin sisar.  21 Ja Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tämä oli hedelmätön. Ja Herra kuuli hänen rukouksensa, ja hänen vaimonsa Rebekka tuli raskaaksi.

22 Ja lapset sysäsivät toisiaan hänen kohdussansa. Niin hän sanoi: "Jos näin käy, minkä tähden minä elän?" Ja hän meni kysymään Herralta. 23 Ja Herra sanoi hänelle: "Kaksi kansaa on sinun kohdussasi, kaksi heimoa erkanee sinun ruumiistasi, toinen heimo on toista voimakkaampi, vanhempi palvelee nuorempaa."
24 Kun hänen synnyttämisensä aika oli tullut, katso, hänen kohdussaan oli kaksoiset. 25 Joka ensiksi tuli hänen kohdustaan, oli ruskea ja yliyltään niinkuin karvainen vaippa; sentähden pantiin hänelle nimeksi Eesau.
26 Senjälkeen tuli ulos hänen veljensä, ja hän piti kädellään Eesaun kantapäästä. Ja hänelle pantiin nimeksi Jaakob. Iisak oli kuudenkymmenen vuoden vanha heidän syntyessänsä. 27 Ja pojat kasvoivat suuriksi, ja Eesausta tuli taitava metsästäjä, aron mies; Jaakob sitä vastoin oli hiljainen mies, joka pysyi kotosalla.
28 Iisak rakasti enemmän Eesauta, sillä hän söi mielellänsä metsänriistaa, mutta Rebekka rakasti enemmän Jaakobia. 29 Kerran, kun Jaakob oli keittänyt itselleen keiton, tuli Eesau kedolta nälästä nääntyneenä.
30 Ja Eesau sanoi Jaakobille: "Anna minun särpiä tuota ruskeata, tuota ruskeata keittoa, sillä minä olen nälästä nääntynyt." Sentähden hän sai nimen Edom. 31 Mutta Jaakob sanoi: "Myy minulle ensin esikoisuutesi."
32 Eesau vastasi: "Katso, minä kuolen kuitenkin, mitä minä esikoisuudellani teen?" 33 Jaakob sanoi: "Vanno minulle ensin." Ja hän vannoi hänelle ja myi esikoisuutensa Jaakobille.
34 Ja Jaakob antoi Eesaulle leipää ja hernekeittoa. Ja hän söi ja joi, nousi ja meni matkoihinsa. Niin halpana Eesau piti esikoisuutensa. (1.Moos.25:20-34)0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu