tiistai 14. syyskuuta 2021

Köyhän miehen Raamattu. Avoimet ikkunat

Köyhän miehen Raamattu. Avoimet ikkunat

Vanhoissa kirkoissa ympäri maailmaa voidaan nähdä seinillä ja ikkunoissa taideteoksia. Niihin on maalattu kertomuksia kuvien avulla Raamatun eri tapahtumista. Entisaikaan ihmiset eivät osanneet välttämättä lukea puhumattakaan Raamatun omistamisesta, mutta kirkkorakennuksissa olevien kuvien kautta pystyi oppimaan uutta. Niinpä näitä kuvateoksia on kutsuttu köyhän miehen Raamatuksi.

Kirkoissa voimme nähdä näitä maalauksia, mutta löytyy muitakin vastaavia merkittäviä, kuuluisia rakennuksia. Olen omin silmin nähnyt, miten valtavia Raamatun kuvakertomuksia on esim. Pietarin emeritaasin kulkukäytävien yläpuolella olevissa katoissa ja huoneissa (alkuperäisessä rakennuksessa oli käytössä yli 2000 huonetta!). Kuvia lienee tuhansia.

Vanhimmat esimerkit lasimaalauksista ovat peräisin 1100 -luvulta. Esim. Saksan Augsburgin katedraalissa on ns. profeettaikkunat. Näissä ikkunoissa on kuvattu viisi Raamatun profeettaa: Daavid, Joona, Daniel, Mooses ja Hoosea.

Nämä mainitut kauan sitten eläneet Jumalan todistajat olivat ”avoimia ikkunoita” muille ihmisille. He todistivat Jumalan suuruudesta ja kirjoittivat muistiin saamansa sanomat ja omat kokemuksensa. Niitä ovat saaneet lukea kaikki heidän jälkeensä syntyneet sukupolvet.

He antoivat meille oman todistuksensa. Myös me kaikki kristityt annamme oman todistuksemme kanssaihmisille. Oletko ajatellut, että kaikesta vaikeneminen on myös todistus. Mutta onko sillä mitään arvoa? Mistä Jeesus puhuikaan viimeisinä sanoinaan ennen nousemistaan ylös taivaisiin? Vastaus: Todistamisesta, jokainen saamansa Pyhän Hengen voiman mukaan (Apt.1:8*). Tämä on yhä voimassa. Meilläkin on velvollisuus elää siten, että olemme ”avoimia ikkunoita” niille, jotka eivät vielä ole löytäneet Jeesusta omaksi Herrakseen: Tekojen, puhumisen ja kirjoitusten kautta kuten nämä ”ikkunaprofeetat” aikoinaan toimivat.

 

*8 Vaan kun se pyhyyden henki on tuleva teidän yllenne, te saatte sen voiman, ja tulette olemaan minulle todistuksena Jerusalemissa, ja koko Jehud’ssa, ja myös Shamaria’n huoneessa, ja maan ääriin saakka). (Apt.1:8 aramea)
0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu