tiistai 14. syyskuuta 2021

Jotain parempaa varten

 

Raamattua lukevat tietävät, että Sakkeus oli pieni mies, joka kiipesi viikunapuuhun nähdäkseen edes vilauksen Jeesuksesta. Kiivetessään ylös hän ei varmaan pystynyt arvaamaan, mitä kaikkea tästä vähäpätöisestä noususta seuraisi (Luukas 19: 1–9*).

Mutta mikä oli hänen motiivinsa? Ihmisten näkökulmasta katsottuna Sakkeuksella oli vain menetettävää eikä mitään hyötyä Jeesuksen kohtaamisesta. Vaikutusvallastaan ​​ja vauraudestaan ​​huolimatta hän tunsi, että elämässä täytyi olla jotain muutakin. Ja ehkä hän aisti myös, että oli joku, joka rakastaa ehdoitta jopa halveksittua veronkantajaa.

Kun Jeesus sanoi jäävänsä Sakkeuksen taloon, mies ”kiirehti ja tuli alas ja otti hänet iloisesti vastaan” (Luukas 19: 6*). Sitten tämä ilo vaikutti myös tekoihin. Tultuaan Jeesuksen luo ja ollessaan kasvotusten hänen kanssaan Sakkeus ilman mitään kehotusta lupasi antaa puolet omaisuudestaan ​​köyhille ja maksaa takaisin neljä kertaa enemmän kuin mitä oli kiristänyt ihmisiltä itselleen. Luopuessaan rahoista hän sai samalla niin suuren siunauksen, jonka vain Jeesus pystyi tarjoamaan.

Sakkeuksen esimerkkiä lukiessamme voimme itse kukin miettiä, mitä kaikkea meillä on, josta voisimme luopua ja josta saisimme itsellemme tulevan siunauksen.

 

*1 Ja kun Jeshua meni sisään ja kulki Jericho’n ohi, 2 yksi mies, jonka nimi oli Zakkai, hän oli rikas, ja veromiesten johtaja.

3 Ja hän tahtoi nähdä Jeshuan, että kuka hän on, eikä voinut sen kansanjoukon tähden, koska oli lyhytmittainen. 4 Ja hän juoksi Jeshuan edelle, ja nousi siihen hedelmättömään viikunapuuhun, että näkisi hänet, koska hän oli tuleva kulkemaan siitä ohi.

5 Ja kun hän tuli siihen paikkaan, Jeshua näki hänet ja sanoi hänelle, ”kiirehdi alas, Zakkai, sillä tänään minun on oltava sinun kodissasi”. 6 Ja hän tuli kiireellä alas ja otti hänet iloiten vastaan.

7 Mutta kun he näkivät, he kaikki valittivat ja sanoivat, että ”syntisen miehen luokse hän menee sisälle majailemaan!” 8 Mutta Zakkai nousi, ja sanoi Jeshualle, ”katso, minun Herrani, puolet omaisuudestani minä annan köyhille, ja jokaiselle sen, mitä olen riistänyt, minä maksan nelinkertaisesti”.

9 Jeshua sanoi hänelle, ”tänään on tämä koti tullut eläväksi, koska myös tämä on Abraham’n poika”. (Luuk.9:1-9 aramean käännös)0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu